Her anne baba çocuğunun ileride bir bilim adamı veya iyi bir eğitim almış birey olmasını ister. Burada en önemli unsurlardan biri beslenmedir.
5 yaşın altındaki çocukların% 48-50’si beslenme yetersizliği göstererek dünyada yetersiz beslenme prevalansına sahiptir (UNICEF 2009). Daha yüksek kazançlar ve daha iyi gıda güvenliği, zamanla beslenmeyi iyileştirir, ancak yetersiz beslenme, gıda güvensizliği veya düşük gelir nedeniyle gerçekleşmez (World Bank 2006). Uygunsuz bebek besleme ve bakım uygulamaları da yetersiz beslenmeye katkıda bulunur ve davranışsal müdahaleler bebeklerin ve çocukların beslenme özelliklerini iyileştirir (1)
Mikrobesin yetersizliğinin en önemli sebebi hane halkının yanlış beslenme alışkanlığı ve kalitesiz besinlere ulaşımına bağlı olabilir. Black and Aboud (2011) tarafından tanımlanan “Duyarlı beslenme”, “çocuk ve bakıcı arasındaki karşılıklılık” dır ve “üç adımlı bir süreçtir: 1) çocuk, motor hareketleri, yüz ifadeleri veya seslendirme yoluyla istekleri bildirir; 2) Bakıcı, sinyalleri tanır ve sinyal üzerinde istekli, gelişimsel açıdan uygun ve duygusal olarak destekleyici bir şekilde derhal yanıt verir ve 3) sinyallere öngörülebilir bir tepki yaşar. Besin alımını artırmada etkili olan duyarlı beslenme bileşenleri çocuğa gülümseyerek, göz temasıyla ve kelimeleri teşvik ederek olumlu tepki vermeyi içerir; çocuğu yavaş ve sabırla iyi mizahla besleme; çocuğun yemeyi bırakmasını beklemek ve daha fazlasını sunmak; parmak gıdalar vererek çocuğun kendisini beslemesi ve çocuğu yemek saatinden önce dikkatli bir şekilde yanında tutması gerekir (Aboud ve diğerleri 2009, PAHO / WHO 2003). Yemek reddi ve düşük iştah sık görülen problemlerdir ve tamamlayıcı gıdaların nasıl besleneceğini öngören duyarlı beslenme iyileştirilmiş besin alımıyla ilişkilidir (Dearden 2009) (2)
İlk iki yaşta eslenmenin desteklenmesi ve ailelerin bilinçlendirilmesi çocuk gelişimine çok önemli katkılar sağlamaktadır.(2)
Sonuç olarak, çocuk gelişiminde beslenmenin yerini hiç bir şey alamaz. Bu sadece bireyler için değil toplum içinde önem arz etmektedir. Sağlıklı bireyler yetişmesinde bilinçli davranmak ve hekimlerin önerileri dikkate alınmalıdır.
Yrd. Doç. Dr. Murat DOĞAN
Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı
Referanslar:
- Imdad A, Yakoob MY, Bhutta ZA BMC Public Health. 2011 Apr 13; 11 Suppl 3():S25.[PubMed] [Ref list]
- Shahnaz Vazir,1 Patrice Engle,2 Nagalla Balakrishna,3 Paula L. Griffiths,Matern Child Nutr. 2013 Jan; 9(1): 99–117.